Gatekamper og retorikk

Har hørt på Aksel Hagen. Politikeren, samfunnsplanleggeren og retorikeren holdt et veldig interessant innlegg. Hvordan ordene vi velger å bruke i stor grad definerer en holdning. Selv i mediene som presenteres som objektiv.

Spennende. Fikk meg til å tenke på «pøblene» i Oslo. Jeg vil ikke på noen som helst måte forsvare de destruktive, og til til tider voldelige aksjonene i Oslo. De står som står bak (hvis det er noen som står bak), og de som gjennomfører ruteknusingen, sending av raketter osv. må straffes. Punktum.

Er imidlertid fascinert av ordbruken. Det kan virke som om det er svært mange minoritetsungdom som deltar i handlingene. Ungdommene defineres som pøbler og kjeltringer. Selv Knut Olav Åmås, som ofte er forsiktig i sine beskrivelser av større grupper, beskriver ungdommene svært negativt. Og det er jo ikke så rart! Er det vel. Udemokratiske og voldelige handlinger må slås ned på.

Men så kom jeg til å tenke på Paris. Her var det også minoritetsundom som var aktive. Ungdommene ble beskrevet som «frustrerte». Samfunnet hadde ikke håndtert undommenes utfordringer på en god måte. Norske journaliseter intervjuet ungdom, og viste forståelse ¨på alle måter. Nei, de presenterte ikke blibrenning og ruteknusing med et positivt fortegn, men vi i Norge satt vel igjen med en viss form for forståelse. Norske politikere sa sågar «Vi kan ikke la dette skje i Norge». 

De få som har gjort noen forsøk på å ta den samme tilnærmingen i Norge har blitt raljert med av mediene. Urettferdig? Og hva sier ikke dette om fremstillingen i mediene av andre saker?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: