Fokushælvete

For sånn ca. ett år siden var det en person som gjorde meg oppmerksom på hvor fullstendig latterlig det er å bruke ordet «fokus» i en eller annen form. Jeg visste jo i utgangspunktet at det var et ord som hadde en tendens til å dukke opp i folks setninger litt vel ofte, men vedkommende jeg snakket med gjorde meg oppmerksom på et par andre sider av ordet. Eksempelvis er det mange som sier at man må fokusere på mer enn en ting. Hvordan er det mulig? Fokusere på mer enn ett punkt? Ikke en gang Supermann kan stirre på to punkter på en gang.

Uansett – dette har altså opptatt meg en stund. Etter at jeg ble gjort oppmerksom på Språkrådets fantastiske svartjeneste via bloggposten om uhumskheter tenkte jeg et spørsmål til Språkrådet om fokus kunne være på sin plass:

Kjære Språkråd
Jeg er av dem som ergrer meg over den overdrevne bruken av ordet fokus. Kan jeg få svar på følgende vil jeg blitt veldig lykkelig:

1) Jeg oppfatter ordets opprinnelse som en beskrivelse av hvordan ett eller to øyne ser rett på et punkt eller område. I overført betydning har dette blitt til et begrep som betyr å sette søkelys på for eksempel et tema, emne eller forhold i en sak. Spørsmålet er da som følger: Ordets opprinnelse dreier seg om å se på et punkt. Ettersom det er umulig å fokusere på flere ting på en gang (optisk), burde ordet «fokusere» i overført betydning brukes på samme måte? Altså at man bør unngå å «fokusere på to ting», «fokusere på helheten» osv.

2) Finnes det en beskrivelse av hvordan ordet bør brukes/ikke brukes?

Takk for all hjelp i denne viktige saken.

Mvh
Johannes Fjose Berg

Og her kommer svaret:

Hei!

«Fokus» er et gjengangerspørsmål, så jeg viser til dette generelle svaret som ligger på nettsidene til Språkrådet:
http://www.sprakrad.no/Sprakhjelp/Raad/Spoersmaal_og_svar/#fokus.

Vennlig hilsen
Språkrådet

Må tilstå at jeg er litt skuffet. Ikke fordi jeg ikke fikk et personlig svar, men fordi jeg synes Språkrådet er litt for snille med brukerne av f-ordet.

Hva synes dere? Kan man fokusere på både ett eple og en banan på en gang? Er det korrekt å si at det er på tide å fokusere på alle menneskers grunnleggende rettigheter?

Reklamer

12 Responses to Fokushælvete

 1. Carsten Phil sier:

  Glimrende! I denne serien forventer jeg nå at du tar grep og skriver om det håpløse uttrykke «ta grep» ! 🙂

 2. Arne sier:

  Godt spørsmål!
  Jeg foreslår å bruke «rette søkelys mot» når det er snakk om flere ting, da man jo kan ha flere søkelys som kan rettes mot hver sine ting. Er det ett problem/tema/ting som skal sees nærmere på, kan både «fokus» og «rette søkelys» benyttes.
  Er det helheten som er viktig, så holder det å si nettopp dét. «Vi må se på helheten», alternativt «Her er det helheten som er viktig».
  Å fokusere på en helhet er vel optisk sett umulig, og forsøk på å gjøre det medfører at mange detaljer havner utenfor skarphetsområdet!

 3. fjoseberg sier:

  Carsten: Er vel egentlig ikke negativ til begrepet ta «ta grep», men det brukes bare litt feil.

  Arne: Å rette søkelys på er bra. Og så er jeg helt enig i dine optiske vuurderinger 🙂

  Men er ikke Språkrådet litt snille med fokusfolket?

 4. Ola sier:

  Det er mulig det ikke er dette som er temaet for artikkelen, men jeg må for ordens skyld påpeke at supermann selvsagt KAN fokusere på to ting på én gang.

 5. fjoseberg sier:

  Ola: Bevis det!

 6. Klokka er 10 på halv 6 nå.
  eller som jeg kunne sagt: tjugo øver fyra

 7. Audun Herning sier:

  De er for snille. Men jeg ble mer skuffa over at selveste språkrådet ikke er konsekvente i hvordan de forholder seg til æøå i URLene sine.

 8. Det er jo helt sinnsykt at du klarer å overse når jeg poster to innlegg. Utrolig godt gjort av deg, men alt jeg egentlig skulle få frem med tids-kommentaren var at klokken på bloggen din går feil.

  Det er dritt å fokusere, ja?

 9. fjoseberg sier:

  hehe. Jeg beklager Jonathan. Jeg så på klokkelsettet da du skrev og trodde, vel… hrm…, at du kanskje var litt børst 🙂

  klokken må stilles. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det. Fullt fokus nå! (Fullt fokus – nok et ubeskrivelig teit begrep. Hvordan kan fokus være fullt?)

 10. Olav sier:

  Tips: Dersom du vil tøye floskelstrikken maks, kan du skrive ei pressemelding med tittelen «Fokus på kvalitet». «Fokus på» er ei formulering som er godt over middagshøgda, korrekt bruk eller ei.

 11. Lise sier:

  Heretter skal jeg selvfølgelig skjerpe bruken av «fokus»-ordet, og jeg synes forslaget om å «rette søkelys på» er en god beskrivelse, så slipper vi kanskje diskusjonen gutta i mellom om supermann klarer å holde «fokus» på to punkter på en gang uten at dere får for store komplekser ;o) – Vi retter søkelys på prosessmålene her i gården!!!

 12. Lise sier:

  …. dessuten er klokken èn time feil….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: