Jenter i Sør: Tøff dame

En av de damene jeg beundrer er mamma. Og ikke bare fordi hun satte meg til verden, morsmelk, skrubbsår og slikt: det dreier seg egentlig om å være litt tøff, og kanskje hoppe ut i det selv om du står til livet med kaldt vann fra før. Mamma har til tider litt dårlig helse,  og kan bli sliten. Men det er kanskje ikke noe spesielt i dagens samfunn.

En av de tingene som gjør mora mi’ helt spesiell er at hun rett etter en sykdomsperiode trengte å ta seg en tur til Madagaskar. I ett år…

Mora mi'Hun har til enhver tid en hel haug med prosjekter. Enten er det et tre som skal felles, en veranda som skal bygges ut (oppover og bortover), en sofa som skal trekkes om (hun måtte jo gå på hvordan-trekke-om-en-sofa-kurs), en genser som strikkes på den nyanskaffede strikkemaskinen eller noe annet. Og her et år fant hun ut at hun skulle bli misjonær. Desverre var ikke misjonsorganisasjonene helt klare for å la en SV-dame som min mor jobbe for dem, og prosjektet hun helt oppriktig trodde skulle bli noe av endte med avslag fra en av de ultra-moderne misjonsorganisasjonene.

Og da tenkte hun «Jeg flytter til Madagaskar uansett jeg, og jobber som frivillig på noen av prosjektene som finnes i Antsirabe, Madagaskar». Hun leide ut huset til noen tenåringer, og satte seg på Aeroflot-flyet til soløya. Hun fikk leid et hus på innmari mange kvadrat like ved den norske skolen i Antsirabe, og gjorde alt fra å bake kaker til de norske misjonærenes kirkekaffe (okay – kanskje ikke blant de mest givende tingene hun gjorde), besøkte og jobbet litt i et fengsel for unge gutter, jobbet litt på en skole for gatebarn, et omsorgssenter for mennesker som sliter litt mentalt/sosialt,  reiste ut  i bushen og besøkte en landsby for spedalske (av en eller annen merkelig grunn hadde mange på seg Bodø/Glimt capser), og ikke minst – hun ble kjent med noen unge mennesker hun har bestemt seg for å hjelpe i etterkant av turen. Noen av damene hun traff på Madagaskar skal jeg fortelle litt om en annen dag.

Mens hun var der ble hun for øvrig syk igjen. Egentlig ikke så rart da huset hun bodde i var kaldt om natten, og hun hadde få oppvarmingsmuligheter. Dessuten, hun var jo rundet 60 år.

Hva slags dame reiser til tjukkeste Afrika for å bli privtpraktiserende misjonær/hjelpearbeider på denne måten. Joda – det er mora mi’ det!

Og hun var jo sørpå, så det burde kunne kvalifisere til en bloggpost i kampanjen til Plan. Om ikke den er helt etter intensjonen, så gir den i alle fall en forklaring på noen av de historiene om tøffe og flotte jenter jeg skal fortelle om seinere.

Og igjen – har du en historie du synes jeg bør fortelle om i denne bloggkampanjen så sleng det opp i kommentarfeltet.

PS: Mor stiller til valg i kirkevalget på mandag. I utangspunktet er ikke jeg den som finner på å stemme i et kirkevalg, men seriøst – jeg ønsker en kirke som tolerer homofile, og den linja aner jeg ikke hvem som forfekter. Men i Akershus er det i alle fall en Fjose som reprsenterer det jeg anser som riktige verdier. Stem på mamma Fjose!

Reklamer

4 Responses to Jenter i Sør: Tøff dame

 1. Rolf Berg sier:

  Kjekk gutt og stolt av mora si… med all grunn.

  Hilsen pappa.

 2. Rolf Berg sier:

  PS. Min kjære sømm har mange gode sider, men han mangler litt elemntære kunnskaper om kirken. Den er – i motsetning til landet forøvrig – ikke delt opp i kirker, men i bispedønner. Arnhild Fjose hører til Borg bispedømme, hvilket inkluderer Østfold pluss Akershus minus Asker og Bærum, som hører til Oslo bispedømme. Og man stemmer altså på kandodatene i sine bispdømmer. Det betyr altså at folk fra Asker og Bærum ikke kan stemme på fru Fjose, men de har andre jandidater. Kikk på kirken.no eller helst på Åpne Kirkegruppes hjemmesider, for å se hvem de anbefaler.

  Pappa

 3. Frid Fjose Berg sier:

  For en snodig gjeng.

 4. Astrid sier:

  Der sikret du din mor intet mindre enn cirka 10 stemmer, herr junior Fjose – Valen-klanen går til stemmelokalene i morgen og regner med at vi sørger for enkel match for din mor. Vi er tross alt ganske mange…

  Frid; Synes gjengen din er ganske festlig, jeg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: