RBK og omdømme

Hadde egentlig lovet meg selv å ikke blogge om fotball, og i alle fall ikke om mitt kjære Enga. Dagen derpå er det imidlertid noe som slår meg. RBKs omdømme. Det har jeg lyst til kommentere litt. Og stille en del spørsmål rundt.

Før det skjer må jeg komme med et aldri så lite hjertesukk. Jeg er av dem som ikke synes Annan sitt rumpetak fortjener all denne oppmerksomheten. Greit. Han tar tak i rumpa, og nå også pungen til Muri. Men ærlig talt. På cornere, frispark osv. klypes og sparkes det. Slag, som vi for eksempel ser en gang i blant, er slik jeg ser det verre. Tror jeg i alle fall. Joda, Annan skulle fått kort for denne episoden også. Men det tar jo helt av! Jeg tror lignende ting skjer på en fotballbane hele tiden. Det som kanskje er litt ille er all juginga i etterkant. Men da er det snakk om mediehåndtering og ikke fotballregler. «Jeg holdt på å falle»? Merkelig når man ser disse bildene. Men grunnlag for astmaanfall synes jeg ikke det er. Frode Olsen tar jo mer av enn klansmedlemmene.

En annen ting er det gule kortet til Freddy. Strengt er det, men akkurat i det dommeren snur seg etter å ha snakket med Freddy dytter han Prica. Det er kanskje galt, men katastrofe er det ikke all den tid vi vel må ha forståelse for at dommern ikke har øyne i nakken. Dytting er ikke lov.

Og så er det Eggen og Andresen. Først og fremst komisk. Ingenting å blåse seg opp over. At Eggen ikke ser ned på skjermen er jo ikke så rart. Han kommuniserer jo med både Martin og «programleder». Eggen begynner å bli litt gammel, og dummer seg ut. Men å etablere tredje verdenskrig synes jeg er drøyt. Hele greia er storm i et vannglass.

Men – noe er det likevel å merke seg. For når vi plusser det som skjedde i går med et par andre ting fra tidligere begynner dette å dreie seg om et omdømme. Og da…

For fem år siden heiet jeg på RBK i Europa. Jeg bannet når de ikke klarte å kvalifisere seg til CL, og da grekern’ knakk beinet til Ciljan var jeg så forbanna på Trond Sollied at jeg sendte en mail til adm. dir i den greske klubben. Den mailadressen var ikke lett å finne da nettsiden var gresk for meg. Det året hadde jeg sesongkort på Vestbredden.

Hvorfor er det ikke slik lenger? Hvorfor snudde det så raskt? Hva var det som plutselig fikk meg til å heie på Karnabaghchs eller hva de nå het? Og er jeg representativ?

Til siste spørsmålet: jeg tror jeg er en gjennomsnittelig supporter. På Twitter kunne Skeid-supporter Aslak Nore melde at han holdt med RBK i går kveld. Det samme gjør helt åpenbart @TV2Davvy . Da skjønner vi at RBK har noen omdømmeutfordringer. I en undersøkelse VG gjennomførte svarte hele 86 % holder med RBK i Europa. Men hos supporterklubbene er det annerledes. Min påstand er altså at supporterne har endret sitt syn på RBK. `

Dette er selvfølgelig sammensatt, men fra mitt ståsted, som kommunikasjonsrådgiver, synes jeg dette er uhyggelig interessant.

Det grunnleggende premisset her er at RBK har gitt fra seg sitt stempel som David mot Goliat. Og nordmenn elsker David mer enn Israelere. Plutselig oppdager andre klubber at det er de som er David, og RBK som er Goliat. Dette kan ha en sammenheng med at RBK plutselig begynte å tape i Europa, og en David som ikke vinner er ingen helt. Og da står man bare igjen med Goliat-stempelet i panna. Men er det andre forhold som kanskje har bygget opp under dette?

Min påstand er definitivt «ja». Litt bibelhistorie: Da David seiler inn i manesjen med en steinskreppe eller hva det nå heter, lo bare Goliat. «Hahahaha – skal den pysa ta meg? Er han alt dere har?» . Minner detet om noe? Eller noen supportere? Jeg synes Goliat i alle fall minner litt om fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sanvik. I sin bloggpost om kampen hvor RBK altså tok seriegull velger han å rette søkelyset på at VIF-spillerne forsøker å psyke ut Iversen. Jeg tror han egentlig sier det på spøk, men ettersom han ikke med et ord nevner det fantastiske skuddet til fantastiske Henriksen er jeg neimen ikke sikker. Legg også merke til hva han har valgt å tvitre om etter at seriegullet ankom Trøndelag på velfortjent vis. Tore O: Dette burde du gjort annerledes. Du kler ikke å være Goliat som ler av David.

Tidligere mislikte jeg Lyn, Brann og LSK. De siste årene, også før i gå kveld, ville jeg heller sett Brann vinne serien enn RBK. (Nope – LSK ville være å gå litt langt…) . Kan det ha en sammenheng med at jeg er misunnelig på RBK? Selvfølgelig. Klart jeg er misunnelig. Hvem ville ikke vært det på et lag som vinner gull oftere enn jeg leser Magasinet i Lørdags-Dagblad. Men hvorfor var jeg ikke misunnelig for noen år siden? Da hadde de vært Norges beste lag i et lite tiår allerede.

Kan det skyldes at Hoftun klager over at ikke klubber vil selge RBK spillere billigere enn om de hadde gått til europeiske klubber? Nja. Det forsterker kanskje, men dette må nødvendigvis ha startet tidligere. Når? Hva tror du?

Noe må i alle fall gjøres. Omdømmet til RBK raser. Tror jeg i alle fall. Men spørsmålet er om de bryr seg? Jeg mener de burde.

Om to uker skal jeg på Kommunikasjonsforeningens fantastiske høstseminar. I de paralelle sesjonene kunne vi meldt oss på et besøk hos RBKs kommunikasjonsavdeling. Angrer nesten på at jeg ikke valgte den.

PS: Hvis du ønsker å diskutere klypinga, balletaket, Annans hårfrisyre, ett av de gule kortene til Freddy eller Eggen/Andresen – la oss gjøre det på ett av de tusen nettstedene som debatterer dette i dag. Bloggen til Rønsen for eksempel. Eller på bloggen All makt til fantasien….

Reklamer

2 Responses to RBK og omdømme

 1. Martin sier:

  Til å begynne med: Jeg er trønder – og selvfølgelig også RBK-supporter.

  Når det gjelder Rosenborg sitt omdømme tror jeg mye ligger i frykten fra andre supportere for at 90-tallet skal komme tilbake. Da RBK var overlegne, og ingen av de andre lagene en gang trodde de kunne vinne serien. Og med seriemesterskap 2009 og 2010 tror jeg mange ser for seg en ny æra hvor Rosenborg både er spillemessig og økonomisk overlegne.

  For eksempel synes jeg det sier mye når mange norske trenere ikke ønsket at RBK skulle kvalifisere seg til Champions League, i frykt for at det økonomiske forspranget skulle bli for stort.
  Ingen trenere nevnte et ord om eget lag; at det var det samme hva RBK fant på, for neste år skulle de sørge for at det ble en ny seriemester. For meg sier det noe om at frykten og respekten for RBK (igjen) er i ferd med å bli altfor stor.
  Så for meg er det ikke nødvendigvis RBKs omdømme som svekkes, det er bare det at alle andre er i ferd med å bry seg mye mer om laget fra Trondheim enn sitt eget lag. Og siden Rosenborgs motstandere har en tendens til å trekke fram det negative framfor det positive er det kanskje ikke så rart at flere sitter igjen med inntrykket av et RBK med svekket omdømme?

  Så til spørsmålet om når svekkelsen av RBKs omdømme startet:
  Jeg setter pengene min på oktober 2004, da RBK vant foran VIF på målforskjell, og da flere lag øynet muligheten for at de selv kunne vinne serien. Da tror jeg de andre lagene i eliteserien brydde seg mer om egen utvikling enn sutring og misunnelse over RBKs ressurser. Og stoltheten rundt lag som VIF, Brann og Stabæk gjorde kanskje at man ikke trengte å se opp til RBK som laget som kunne forsvare Norge i Europa?
  Skal heller ikke legge skjul på at det kan være personavhengig – jeg tror nok Erik Hamren var mer populær enn Nils Arne Eggen i resten av landet.
  Og til slutt: Både Eggen og Annan oppførte seg uklokt søndag.

 2. fjoseberg sier:

  Tror du har rett i at vi ikke ønsker situasjonen på 90-tallet, begynnelsen av 00 tilbake. Men samtidig var overlegenheten støre da enn nå. Respekten for RBK rent sportslig er jo betydelig mindre nå enn i dag. Mulig jeg misforstår deg, men hvordan kan situasjonen være slik at det har vært jevnere de siste årene, samtidig som respekten er for stor.

  At trenere ikke nevner eget lag er vel ikke helt sant. Det vises ikke på TV. I debatt på Bakrommet har både Andresen og Breen snakket mest om egen klubb. Dette med CL har faktisk vært noe av det det har blitt snakket minst om.

  Debatten om at norske trenere på død og liv skal holde med RBK synes jeg bare er tull. Personlig blåser jeg i norsk fotball. Det gjorde jeg ikke for noen år siden. Som oftest ser jeg ikke en gang landslaget. Det som betyr noe er at VIF vinner. Og så lenge det er en sammenheng mellom suksess i Europa og suksess i Norge slik vi har sett med RBK kan jeg ikke holde med RBK. Konsekvensen er at de kjøper spillere slik de kjøpte Basma, Bergdølmo, Rushfeldt, Carew, Olsen, Olsen, massesvis av svensker osv. Som supporter ønsker jeg meg ikke en slik situasjon.

  Så kommer altså Andresen og sier akkurat det jeg føler. Akkurat det supportere flest tenker. Mens andre managere/trenere fremstår som kun ansatt knytter Andresen bånd med supporterne. Kanskje mente han det ikke. Men – dette er omdømmebygging så det holder. det er en grunn til at vi står og skriker «Martin Andresen» hver eneste kamp nå. Han har tatt tempen på supporterne, og identifiserer seg med oss – målgruppen.

  RBKs målgruppe når de var i Europa var hele Norge. Alle sammen. Målgruppen er altså fragmentert så det holder. Det finnes helt sikkert en del faglige grep som bør gjøres når målgruppen ikke er homogen. men en ting gjorde de som var lurt. Trøndere i Norge, nordmenn i Europa. Men da Hareide tok over var man plutselig ikke trøndere lenger. Eggen representerte potetene i Orkdal. Hareide representert noe mer nasjonalt. Han tok Europa til eliteserien liksom. Det er kræsj. Når man i tillegg nesten tok det som en selvfølge at spillere i Norge signerer for RBK ++ ser man begynnelsen på noe. Et eksempel var samarbeidet med Skeid for noen år siden. RBK hadde vokst seg ut av Trøndelag. Dette viser i all tydelighet at RBK glemte hvor de kom fra. De ville bli større. Ambisjonene hadde vokset seg større enn Nidaros.

  Stadig kommer det drypp som forsterker dette. Og for hver gang det skjer bryr vi oss litt mindre om trønderfotball…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: