Litt Hartmann. Mest Grytten.

Hartmann diskuteres igjen. Jeg har som nevnt tidligere en viss forståelse for det. Ingen kan alt. Ingen. Noen kan PR og reiseliv, andre kan PR og retorikk. Noen er igjen opptatt av salgsutløsende PR innen for eksempel mote, mens andre kan kampanjer. Når Hartmann uttaler seg om alt mellom himmel og jord blir jeg litt rød i ansiktet. Jeg vet ikke om hun kan det hun snakker om fordi frekvensen gir meg et slags hint om dårlig selvinnsikt. Men bevares – ingen kommer seg så langt som Hartmann uten å være dyktig innen et eller annet. Bare så det er sagt. Jeg er sikker på at Hartmann er flink på mer enn de fleste andre ledere innen den brede paraplyen av kommunikasjonsfag.

Når Sigurd Grytten nå utbasunerer på Twitter, og siden i Kampanje, så har han litt  rett i sine frustrasjoner. Juryen til Kampanje burde kanskje vært satt sammen bittelitt annerledes. Jeg tror han opprinnelig mente at det burde vært folk som behersker skjæringspunktet mellom politikk og PR. Som har både teoretisk og praktisk erfaring med begge. Det ville jeg vært enig med han i. Desverre var det ikke det byråmannen Grytten sa – hverken på Twitter eller til Kampanjen. Ha tråkker heller ordentlig i salaten.

Kanskje burde Grøntun, Grytten selv, Hansen i Agendum eller andre vært representert. Han har rett i det. Men grunnen til at godeste Grytten tråkker i kinakålen er jo at han gir utrykk for at det absolutt måtte være noen fra PR-byråer. Når ble det å jobbe i et byrå en kvalitet i seg selv? Er det kun er folk i byråer som kan bedømme PR og politikk i en jury. Han etterlyser kompetanse, men den må komme fra et byrå? Det er kanskje det dummeste jeg har sett av en ellers ganske klok mann. Hva med akademikere som har valgt PR som et slags fag. Er de ikke kvalifisert? Kanskje bør man ha praktisk erfaring fra politikk? Kan være et godt poeng, men finnes denne kompetansen kun i byråer? Kunne det tenkes at de jobbet i Statoil? Eller legemiddelindustrien? Foredragsholdere? Eller må man jobbe i et PR-byrå for å kunne noe om PR og politikk? Hva med Cecilie Staude? Hun ville jo ikke vært det tilskuddet du etterspør i Kampanje. Men ville hun vært det for noen år siden da hun jobbet i GK?

Og hva med Woldsdal, som Grytten vil ha inn i en slik jury. Husker ikke helt om han har tilhørt ett politisk miljø, men en leder av NIR har vel med jevne mellomrom manglende politisk erfaring? Og da snakker vi altså ikke om kompetanse lenger, men at man representerer kompetansemiljøer. Er man da kvalifisert til å sitte i en jury?

I juryen representerte de fleste PR som fag. En var fra et byrå. Skal man først synge ut på Kampanje på vegne av faget (eller var det byråene?) burde man være opptatt av innhold. Ikke hvor jurymedlemmene jobber.

La oss si at Astrid Mjærum hadde begynt å jobbe i BM. Eller Gambit. Hun har lenge vært kommunikajsonsdirektør i en stooor statlig etat, så det er på ingen måte urealistisk. Ville Mjærum da automatisk hatt kompetanse hun ikke har i dag? Ville juryen tilfredsstil krav om kvalitet hvis Mjærum startet å jobbe hos deg, Grytten? Eller hva med Karita Bekkemellem. Hun gikk fra å være politiker til å bli direktør i legemiddelindustrien. Er hun kvalifisert til å uttale seg om valgkampen? Ikke? Ville hun kanskje vært verdt å lytte til hvis hun jobbet med politisk kommunikasjon og ledelse i Zynk?

Joda – det burde vært noen tidligere politikere der. Kanskje til og med noen fra PR-byråer. Utrolig mye dyktige folk i byråer… Kanskje droppet de det da alle av den sort har en viss binding til det politiske systemet? Det er jo ingen tidligere politikere i juryen.

Er man en flinkere advokat hvis man jobber i Selmer, enn hvis man jobber i NITO. Er man en dyktigere ingeniør hvis man jobber i Sweco, enn hvis man jobber i Gol kommune? Jeg har akkurat begynt å jobbe i Trigger Oslo. Tidligere jobbet jeg i NITO. Har jeg i løpet av den siste måneden blitt kvalifisert til å uttale meg om politikk?

Grytten er i beste fall unyansert når han (med rette?) etterlyser en bittelitt annerledes sammensatt jury. I verste fall dreier det seg kun om å fortelle om hvor fortreffelige byråene (les: hans eget) er. Og det blir litt kleint å lese om.

Reklamer

3 Responses to Litt Hartmann. Mest Grytten.

 1. Sigurd Grytten sier:

  Hei jeg er faktisk enig i alt du skriver. Min viktigste kritikk var ikke ift verken Hartmanns mediefrekevens, eller sammensetningen av juryen. Det som jeg først og fremst reagerte på er å kåre valgkampens vinner før valget er gjort. Det taler om et perspektiv på kommunikasjonsfaget som kun innpakning. Bare du sier det bra nok, er det bra kommunikasjonsfaglig. Jeg er veldig uenig i det perspektivet. Kommunikasjonsfaget kan ikke sees atskilt fra verken innhold, ledelse, eller resultater i de organisasjoner og virksomheter som kommunikatører arbeider med. En analyse av valgkampen kan således heller ikke gjøres uten å kjenne hele konteksten, som først vil være kjent etter valget. F.eks. vet vi nå at Halvorsen trekker seg som partileder til våren.

  Ift sammensetningen av juryen mente jeg overhodet ikke at den ikke var kompetent til å vurdere valgkampen kommunikasjonsfaglig. Det jeg stilte spørsmålstegn ved var at en jury, sammensatt av vårt bransjemedium Kampanje, ikke hadde mer enn en person fra PR bransjen. Spesielt underlig ble dette når mandatet for juryen var tung vektet mot PR faglige vurderinger.

 2. fjoseberg sier:

  Hadde en følelse av at vi nok var enige i det første du skriver her. Utrolig enig!

  Men vi er nok fortsatt litt uenige i at det burde vært flere fra byråene der. Jeg ville hatt noen som kunne politikk OG kommunikasjon. Vedkommende hadde ikke trengt å komme fra et byrå. Kommunikasjon er et fag (bastard av et fag, dog), og det er ikke slik at det kun er byråfolk som sitter på denne kompetansen.

  Hva hvis for eksempel du hadde havnet som kommunikasjonssjef i Statoil da du (inntil videre) la politikken på hylla. Deretter havnet du i for eksempel NITO, og så i NetCom. Du ville vært vel så stor ekspert på kommunikasjon som i dag, og du ville vært mer enn kvalifisert til å sitte i en jury. Byråerfaring ville du imidlertid ikke hatt.

  Nå har det seg slik at de fleste folk med denne type kompetanse gjerne havner i byråer, og dermed sier vi jo egentlig det samme. Jeg synes bare det er feil at du etterspør byråfolk. Vi bør snakke om kompetanse og arbeidsplass som to forskjellige ting.

 3. Interessant innlegg, faktisk noe av det mest interessante jeg har lest på lenge (-:. Reagerte forøvrig selv, da jeg hørte Elisabeth Hartmanns begrunnelse for at Høyre fikk «prisen for beste parti» under valgkampen her forleden. Det var så tynt at det nesten ble pinlig. Verbal såvel som nonverbalt synes jeg det hele bar preg av feil dame på feil sted, med alle respekt for alt det Elisabeth Hartmann er utrolig god på. Men men, jeg mener vi kan gi media noe av skylden. Trekker paraleller til journalisters valg av kilder. Ikke sjelden er det de samme personene som går igjen. De som er som poteten foretrekkes ofte, fordi de er lette å få tak i, stiller på kort varsel og evner å uttale seg om både ditt og datt uten å føle at det går utover egen integritet. Mener en del mediefolk bør gå i seg selv – ta jobben med å finne nye stemmer slik at vi får en mer nyansert og faktabasert fremstilling av saker med et bredere utvalg av kilder. Det samme gjelder sammensetningen av juryer som den vi diskuterer her. Skal en jury ha troverdighet er sammensetningen avgjørende. Det bruker vi mye tid på i Gullkornjuryen som jeg har vært del av i noen år nå. Der byttes medlemmer ut nærmest årlig. Og utgangspunktet for hvem som skal delta er selvfølgelig basert på faglig kompetanse, som er utfyllende i forhold til andre medlemmer. Vi finner utvilsomt mye ekspertise i PR-byråene, men heldigvis andre steder også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: